První polévka na světě, která léčí mrtvici!

 

 

 

 

MUDr. Ondřej Fiala Ph. D. vybral ingredience, které skvěle působí jako prevence cévní mozkové příhody (lidově mrtvice) a šéfkuchař Marek Fichtner z nich  vytvořil jedinečnou polévku. A právě tato polévka se prodávala v rámci velké únorové Polívkové smršti na Andělu. Zajímá Vás, co v této polévce bylo? Například rajčata, olivový olej, cizrna a navrch špetka bazalky.

A proč právě tyto suroviny? MUDr. Ondřej Fiala, Ph.D. (vedoucí neurolog Institutu neuropsychiatrické péče INEP) prošel nejnovější výzkumy z databáze Národní lékařské knihovny USA (PubMed), hlavního současného zdroje vědeckých medicínských informací a opřel se o studie zmiňující jídlo a mrtvici. V rajčatech působí preventivně látka lykopen, kterou najdeme také ve vodním melounu, červeném grapefruitu, růžové guavě či papáje (u ovoce však pozor na vyšší obsah cukrů). Lykopen se lépe vstřebává při tepelné úpravě, je tedy vhodný na vaření. Dále jsou vhodnou stravou luštěniny, netřeba se však zaměřovat jen na fazole, stejně preventivně působí také hrášek, čočka či cizrna.

Zaujala Vás naše polévka? Můžete si ji uvařit i sami doma, recept je k nalezení na Facebookovém profilu Polívkové smršti, společně s informacemi o našich dalších akcích.

Výtěžek z Polévkové smršti je věnován na rehabilitaci lidí se získaným poškozením mozku v Centru ERGO Aktiv.

Příspěvek byl publikován v rubrice NOVINKY. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.