Rozhovor s kuchařem Maxem Semenčukovem

Co vás přivedlo k vaření? Je někdo z vaší rodiny kuchařem?

Moje maminka byla šéfkuchařkou. Pocházíme z Kazachstánu, ale hodně jsme se stěhovali. V 7 letech do Ruska, kde jsem holýma rukama lovil krevety a snídal kaviár, ve 13 letech do Arménie, kde jsem se zase naučil hodně o použití bylin. Nakonec jsme se vrátili zpět do rodné země, ale ne na dlouho. U mě bylo už tenkrát jasné, že budu kuchařem. S maminkou jsem vařil odmalička, vždy jsem měl k jídlu velmi blízko. Do České republiky jsem se přes kamaráda dostal ve 20 ti letech.

Co vás na vaření baví, co inspiruje?

Kuchařskému umění jsem měl možnost učit se v několika zemích bývalého Sovětského svazu, dodnes mě ovlivňují zážitky a chutě z mého dětství. Mohlo by se zdát, že jejich kuchyně bude podobná, opak je ale pravdou. Na vaření mě baví právě rozmanitost světových kuchyní a to, že každý recept si mohu přetvořit a přizpůsobit právě na základě svých vlastních zážitků a poznání. Nestačí kopírovat, musíte do toho dávat i to své.

Sledujete trendy v gastronomii či je rovnou vytváříte?

Ano, sleduji. Účastním se kuchařských kurzů, jezdím na kulinářská symposia, sleduji Michelinské kuchaře, jejich blogy, videa. Dobrým zdrojem informací je internet, hodně inspirace nacházím v cizině. Tady v ČR je nyní trendy skandinávská kuchyně, která čerpá z celého světa. To mě například vedlo k sestavení Vánočního degustačního menu, kde je každý chod inspirován jinou zemí jako je Finsko, Německo, Velká Británie či Amerika.

Dbáte o své zdraví?

Ano, pevné zdraví je pro mě důležité. Uvědomuji si, že kvalitní a lehce stravitelné jídlo je důležitou podmínkou dobré kondice.Většinou vařím doma já, žena zase ráda peče. Sní se u nás hodně salátů a těstovin, jídlům jako je guláš či svíčková se spíš vyhýbáme. Recepty také přizpůsobuji chutím mého pětiletého syna. Hodně se věnuji sportu, miluji běhání. Nedávno jsem běžel půlmaraton v Drážďanech, kde jsem doběhl druhý a stál na stupni vítězů po boku pětibojaře Davida Svobody.

Hřešíte jídlem?

Někdy ano. Mám totiž moc rád kávu a sladké dezerty, hlavně od mé ženy :-).

Co vás inspirovalo k vytvoření Marokánské polévky? 

Zadání přišlo od ERGO Aktivu – uvařit polévku z ingrediencí, které jsou prevencí cévní mozkové příhody. Jsou to luštěniny (zde byla použita cizrna), rajčata, bazalka a olivový olej. Kromě těchto surovin obsahuje polévka cibuli, česnek, brambory, karotku, feferonku, papriku, římský kmín, koriandr, kardamom, citron, pepř a sůl. Inspirovat jsem se nechal židovsko-arabskou kuchyní, základ receptu pochází z Maroka.

Zjišťoval jste si, které potraviny jsou tělu prospěšné či jak předcházet mozkových chorobám pomocí jídla?

Protože se věnuji sportu, volím u jídla, zda potřebuji spíše proteiny a bílkoviny například před závodem. To pak upřednostňuji vejce, krůtí maso či baby špenát. Jinak se snažím dodržovat základní pravidlo jíst kvalitní potraviny ve střídmém množství.

Jak často byste doporučoval jíst polévku?

Denně.

Jste vystaven stresu? Uvědomujete si, že jej prožíváte? Co se ve vás děje?

Jsem kliďas, stresem se většinou nenechám rozhodit. Jsem toho názoru, že když se u člověka objeví vnitřní neklid, je potřeba si jej umět vysvětlit a zpracovat. Když se nechá člověk unést stresem a hněvem, většinou to vede akorát k dalším zbytečným konfliktům. Já se snažím vše raději řešit v klidu.

Jak trávíte čas mimo kuchyň? Jaké jsou vaše koníčky?

Jak už jsem říkal, hodně sportuji a trávím čas se svou rodinou. Píši vlastní foodblock (Maxim Semenčukov alias Running Chef), někdy se ale rád věnuji třeba také olejomalbě.

Kde si v Praze můžeme rezervovat stůl a ochutnat vaše menu?

Vařím v restauraci Amaryla hotelu Amarilis ve Štěpánské ulici v Praze, kde se nyní můžete těšit na Vánoční degustační menu s podtitulem cesta kolem světa. Ochutnáte speciality hned z několika zemí. Vaříme u nás jen z čerstvých a nejlépe sezónních surovin, které často kupujeme od českých farmářů. Zaměřujeme se na bezlepkové a bezlaktózové pokrmy. Náš hotel je zařízen v duchu Feng Shui a naším cílem je, aby se u nás hosté nejen dobře najedli, ale aby se díky jídlu i dobře cítili.

www.amaryla.cz